Adventi ötletek

advent-naptarMi kerüljön az adventi naptárba, ha a gyermeked édesszájú? Vagy éppen mindig csak meséket hallgatna? Énekelni szeret? A matricák a kedvencei és a ragasztás a mániája? Mindenre van ötletünk!

Az Adventi naptár története:
Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Ma is leemelhetünk a boltok polcairól hasonlót. Ha azonban ennél érdekesebb, kreatívabb, gyerekszívekben maradandóbb adventi időszakot szeretnél, akkor egy csipettel több munkával ezt is könnyen megvalósíthatod.

Adventi-naptar-skimbacolifestyle

Mindennapos holmik, apróságok. Pl: Matricák, aszalt gyümölcsök, magok, olcsóbb könyvecskék, hajgumi, csatt, zokni, könyvjelző, üveggolyó, ceruza, ragasztó, különlegesebb radír, ropi, szívószál, érdekesebb fogkefe, csillogós filctoll, kisebb figurák, kisautók, csillogós körömlakk, illatminta, festett kavicsok, dobókocka, kreatív holmik – csillámpor, mintás ragasztószalag, mintalyukasztó, gyurmaragasztó…

advent-angyalAz angyalos: Angyalnaptár adventi naptár helyett. Az ötlet az időtetrisz.cafeblog.hu-ról való. “Nálunk angyalok jönnek-mennek decemberben. Pontosabban jönnek. Titokzatosan, minden éjszaka egy, hogy az ágyból kiugró kislányom megkeresse, számlálgathassa, vizsgálgathassa. (…) Az egyre szaporodó angyalok egészen komoly falfelületet tudnak beborítani, így karácsonyi dekorációként is funkcionálnak.” Az angyalok internetről letölthetőek vagy akár valamelyik szülő, rokon, családtag is megrajzolhatja őket. Ha a csemetéd rajzolni szeret, azt is megteheted, hogy egy-egy tulajdonság kerül cetlin a naptárba és olyan angyalt kell az nap készíteni, ami a tulajdonsághoz illik. (Magas, alacsony, sovány, dundi, göndör hajú, boldog, ijedt, szeplős…)

Foglalkoztatós: Internetről letölthető, nyomtatató egyszerű játékok. Labirintus, pont összekötő, szókereső, betűkereső, számkereső, sodoku, memóriajáték, dominó…

advent-meseMesélős: Minden nap egy új mese. Pl INNEN.

Képes: Díszek, ajándékok képei kerülnek a csomagokba és ezt ragasztjátok fel egy rajzolt fenyőfára és köré. Esetleg a családtagok képei is, akiket szintén a karácsonyfa mellé lehet ragasztani. Karácsonyra kialakul a teljes kép a feldíszített fával és az ünneplő családdal. Vagy a karácsony szereplőinek képei is kerülhetnek a csomagba, amit felragasztotok egy rajzolt/nyomtatott háttérre és az ünnepre készen van a házi Betlehem.

Türelmeseknek: Egy csomag puzzle vagy lego darabjai egyenként csomagolva. A lego-nak létezik adventi naptár változata is.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna, divany.hu

Fotó: Ötvös Zsuzsanna, divany.hu

Édesszájúaknak: Finom, jó minőségű csokoládét olvasztani és különböző módon ízesíteni őket. Lehet variálni aszalt gyümölcsökkel és egyéb aszalványokkal, magokkal, fűszerekkel, mákkal… Magas kakaótartalmú étcsoki található pl ITT.

Szinezős: Minden napra egy színező. Alapanyag fellelhető pl. IDE KATTINTVA.

Meglepetés cetlis: A cetlik tartalmaznak minden napra egy új mókát, olyasmit, ami gyerekszív számára érdekessé, különlegessé teheti a Karácsonyig hátralévő időt. Cetli minta, ötletadó fellelhető ITT.

Kézügyes-varrós: Ha a gyerkőc kedvet érez a varráshoz vagy egy kicsit játékosan fejleszteni kell az ujjacskáit kerülhet az adventi napjai közé ILYESMI.

Teázóknak: Minden nap egy közös délutáni teázás, minden nap más teával. Megkoronázhatjuk azzal, hogy “megadjuk a módját”, azaz különleges csészéből kortyolgatunk, kandiscukor pálcával kevergetünk, teasütit ropogtatunk. Közben ki-ki elmesélheti a napját és ajándékozunk egymásnak minden nap 10-15 perc közös, nyugodt, minőségi időt. Fantasztikusan finom adventi teaválogatás lelőhely pl ITT!

advent-enekÉneklős: Egy-egy karácsonyi dal szövege, kottája. Ha megtanuljátok őket, Szenteste egy gyöngyörű előadással tudjátok meglepni a kis- és nagycsaládot! Vagy felvehetitek őket és adhatjátok ajándékba is. Dalokat találhatsz például ITT.

Verselős: Hasonló a daloshoz, csak itt téli, karácsonyi versek kerülnek a napokhoz. Bátran kombinálhatod a kettőt. Versek gyűjteménye pl IDE KATTINTVA található.

Idézetes: Karácsonyhoz kapcsolódó idézetek. Viccek, humoros mondások, gondolatok. Lélekemelő mondatok. Bölcsességek. Családi aranyköpések, sziporkák.

Dicsérgetős: Az adventi meglepetés egy puszi, egy ölelés, egy “szeretlek” és minden nap egy pár kedves szó, hogy mennyire szereted és miért és hogy milyen jó és különleges, hogy ő a gyermeked. “Mert úgy nevetsz, mint senki más!”, “Mert az ölelésed mindig megmelengeti a szívem és az összes puszidban érzem a szereteted!”, “Mert mikor huncukodsz, úgy csillog a szemed, mint a legragyogóbb csillag!”…

advent-fozosGasztrotündéres: Naponta jobbnál jobb receptek. Cukrász lelkületűeknek süteményes, főszakács jelölteknek ételes. Ha karácsonyra egy szép lefűzhető dossziét találnak a fa alatt hozzá, akkor el is készült a szakácskönyv alapja. Az adventi vasárnapokat különlegessé tehetjük egy-egy érdekesebb fűszerrel. Gyerek verzió: közösen vagy nagyobb gyereknek egyedül elkészíthető egyszerűbb receptek. Kicsit munkásabb, de együttműködőbb kamaszoknak elkészíthetünk egy kis konyhai alapot, amiben leírjuk a rántás készítés, kemény és lágytojás készítés csínját-bínját, a mindig-finom-piskóta receptjét vagy a családi receptjeinket.

Bábozós: Ha a bábozás a kedvenc játéka, akkor érdemes beszerezni pár újdonságot vagy a ritkábban használtak közül rejteni el az adventi naptárba. Ilyenkor nagyon hasznos, ha ötletes mesélő van a családban, mert minden nap egy új mesét vagy cselekményt találhattok ki közösen és játszhatjátok el. A napok múltán egyre több szereplővel. Lelőhely pl az Ikea.

Mesekalendárium: Egy megvásárolható adventi naptár, ami mégis közös, családi élmény lesz. Ismerkedj meg vele ITT

cim (1)

 

Találsz még ötleteket a tavalyi adventi cikkünkben is. Elolvashatod ITT